Δευτέρα 2 Μαρτίου 2009

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Η επικοινωνία είναι μία από τις βασικές ανάγκες του ανθρώπου. Οι άνθρωποι επικοινωνούν μεταξύ τους με τις κινήσεις, τον λόγο, την εικόνα και τη γραφή και ανταλλάσουν πληροφορίες.

Όλες οι μορφές επικοινωνίας περιλαμβάνουν ένα πομπό, ένα δέκτη και το μήνυμα που μεταβιβάζεται, ενώ απαραίτητος είναι ένας κώδικας επικοινωνίας και το μέσον που σήμερα προσφέρει η τεχνολογία.

Από τη δεκαετία του 1960 άρχισε η ραγδαία ανάπτυξη των επικοινωνιών. Ο κόσμος έμοιαζε να μικραίνει και οι ειδικοί προέβλεπαν ότι η γη θα γινόταν «παγκόσμιο χωριό». Τα υπερατλαντικά τηλεφωνήματα έγιναν πραγματικότητα και η τηλεόραση συναγωνιζόταν το ραδιόφωνο και τον τύπο. Σήμερα στο ξεκίνημα της νέας χιλιετίας οι περισσότερες χώρες του κόσμου έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο ενώ μια τεράστια ποικιλία από συσκευές επικοινωνίας που ολοένα εμπλουτίζεται έχουν συμπιέσει τους χρόνους και τις αποστάσεις.

Περισσότερα από 200 τηλεπικοινωνιακοί δορυφόροι γύρω από τη γη μεταφέρουν χιλιάδες τηλεφωνικές κλήσεις και τηλεοπτικά σήματα. Μερικά από τα μέσα επικοινωνίας που είναι δεμένα με την καθημερινή ζωή μας είναι : τα βιβλία που μέχρι τον 15ο μ.Χ. αιώνα ήταν χειρόγραφα και στη συνέχεια τυπωμένα, ο κινηματογράφος που ξεκίνησε με βουβές ασπρόμαυρες ταινίες και έφθασε στις υπερπαραγωγές του Χόλιγουντ, ο τηλέγραφος και το τηλέφωνο που μεταδίδουν τον ήχο χάρη σε κωδικοποιημένα μηνύματα ο πρώτος και στον ηλεκτρισμό το δεύτερο, το ραδιόφωνο και η τηλεόραση που μεταδίδουν τον ήχο και την εικόνα τηλεπικοινωνιών μέσω ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων κ.λπ.

Η ανάπτυξη της τεχνολογίας άνοιξε νέους ορίζοντες στην εύκολη, γρήγορη και οικονομική επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων, με τρόπο που θα θύμιζε ταινία επιστημονικής φαντασίας πριν από λίγες δεκαετίες. Τα πολυμέσα μας επιτρέπουν να χρησιμοποιούμε πληροφορίες με μορφή κειμένου, εικόνας (στατικής ή κινούμενης) και ήχου. Ο χρήστης ενός πολυμέσου δε δέχεται τις πληροφορίες παθητικά, όπως ένας τηλεθεατής, αλλά μπορεί να επέμβει και να διαμορφώσει ο ίδιος τον τρόπο με τον οποίο του προσφέρεται η πληροφορία.

Χάρη στα ψηφιακά δίκτυα τηλεπικοινωνίας και τα πολυμέσα, ο πλανήτης ετοιμάζεται να γίνει μία πόλη που οι κάτοικοι της θα επικοινωνούν όσο συχνά θέλουν καταργώντας τις αποστάσεις.

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Μέσο μεταφοράς αποτελεί οποιοδήποτε τεχνολογικό προϊόν που χρησιμοποιείται για τη μετακίνηση ανθρώπων και προϊόντων από το ένα μέρος στο άλλο.

Τα είδη των μεταφορών είναι : οι χερσαίες μεταφορές επιβατών και εμπορευμάτων που γίνονται κυρίως με αυτοκίνητα και τραίνα, οι θαλάσσιες μέσω του νερού, κυρίως του θαλασσινού αλλά και των ποταμών ή των λιμνών με ξύλινες βάρκες, ιστιοφόρα, σιδερένια ατμοκίνητα πλοία, υδρόπτερα, χόβερκραφτ, παγοθραυστικά, φορτηγά πλοία, κ.ά. και οι εναέριες που γίνονται με αεροσκάφη για τη μεταφορά κυρίως επιβατών αλλά και ευαίσθητων εμπορευμάτων μεγάλης αξίας. Τα είδη των αεροσκαφών είναι : αεροσκάφη με σταθερά φτερά (αεροπλάνα), αεροσκάφη με περιστρεφόμενα φτερά (ελικόπτερα) και αερόστατα. Με τα μέσα αερομεταφοράς εξυπηρετούνται και δραστηριότητες όπως η φωτογράφηση απομακρυσμένων περιοχών, έλεγχος αυτοκινητοδρόμων, ψεκασμός καλλιεργειών, κ.ά. Οι τύποι των μεταφορικών μέσων σε μία χώρα είναι ενδεικτικοί για τις τεχνολογικές δυνατότητες και τον βαθμό ανάπτυξής της.

Με τα σύγχρονα μεταφορικά μέσα οι άνθρωποι μπορούν να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις εύκολα, οικονομικά και με ασφάλεια.

ΕΠΙΛΟΓΗ ΘΕΜΑΤΟΣ

Η επιλογή αυτού του θέματος ήταν εύκολη. Με τράβηξε περισσότερο το ότι ήταν πολύ δύσκολο να βρω πληροφορίες και δυσκολία μου αρέσει. Μου αρέσουν οι σύνθετες και όχι οι πολύ απλές επιλογές. Αν το θέμα μου ήταν εύκολο δεν θα υπήρχε ενδιαφέρον. Η τηλεόραση είναι ένα ενδιαφέρον θέμα. Ο λόγος που επέλεξα το θέμα δεν είναι μόνο επειδή ήταν ενδιαφέρον και σύνθετο αλλά και επειδή έχει μεγάλη ιστορία. Αφού μελετήσω κάποιες σημαντικές πληροφορίες που διαθέτω θα περάσω στην κατασκευή. Η κατασκευή θα μπορούσε να ήταν απλή. Το θέμα μου κατατάσσεται στη κατηγορία των μεταφορών και επικοινωνιών.

-Σ’αυτό το θέμα θ’ασχοληθώ με την τηλεόραση και την ιστορία της. Το πώς ήταν στην αρχή και την εξέλιξή της ανά τον κόσμο.

-Απ’αυτή τη μελέτη μπορώ να μάθω τα θετικά και τ’αρνητικά της τηλεόρασης και το πώς επηρεάζει τους ανθρώπους στην καθημερινή τους ζωή.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ


Στα 1884 ο Ρώσος επιστήμονας Παύλος Νίπκωφ επινόησε μία διάταξη που επέτρεπε τη μεταβίβαση των εικόνων σε απόσταση. Ήταν μία οπτικο-μηχανική συσκευή που αποτελούνταν από ένα διάτρητο δίσκο, γνωστό σαν «δίσκο του Νίπκωφ». Οι οπές του δίσκου αυτού ήταν πολύ μικρές και κατανεμημένες σε μία σπειροειδή καμπύλη, κοντά στην περιφέρεια. Όταν ο δίσκος περιστρεφόταν μπροστά σε μία εικόνα που φωτιζόταν ισχυρά, έδινε τη δυνατότητα στον παρατηρητή να εξερευνά την εικόνα γραμμή προς γραμμή. Οι φωτεινές ακτίνες που περνούσαν μέσα από τις οπές συγκεντρώνονταν από ένα φωτοστοιχείο σεληνίου, τοποθετημένο, πίσω από το δίσκο και με τη βοήθεια του μετατρέπονταν σε ηλεκτρικό ρεύμα. Το ρεύμα αποστελλόταν σε μία συσκευή παρόμοια με την προηγούμενη μόνο που στη θέση του φωτοστοιχείου είχε μία ηλεκτρική λάμπα που έριχνε φως πάνω σε μία οθόνη. Ανάμεσα στη λάμπα και στη φωτιζόμενη οθόνη ήταν τοποθετημένος ένας άλλος διάτρητος «δίσκος Νίπκωφ» που περιστρεφόταν με την ίδια ακριβώς συχνότητα με τον προηγούμενο. Οι φωτεινές ακτίνες που άφηναν οι οπές σχημάτιζαν πάνω στην οθόνη την εικόνα. Η συσκευή αυτή του Νίπκωφ δεν μπορούσε να φέρει ικανοποιητικά αποτελέσματα επειδή την εποχή εκείνη δεν υπήρχαν ούτε φωτοστοιχεία κατάλληλα αλλά ούτε και ενισχυτές ικανοί να ενισχύουν τα ασθενή ρεύματα που έδιναν τα φωτοστοιχεία. Το 1926 ο Σκώτος Μπαίρντ τελειοποίησε σημαντικά τη συσκευή του Νίπκωφ ώστε να κάνει επιτυχημένη λήψη και μεταβίβαση κινούμενων εικόνων. Στη συσκευή που παρουσίασε ο Μπαίρντ η εικόνα αναλυόταν σε 28 γραμμές 12,5 φορές το δευτερόλεπτο. Στα αμέσως επόμενα χρόνια έγιναν οι πρώτες τηλεοπτικές μεταδόσεις με αρκετά ικανοποιητική πιστότητα εικόνας. Πριν από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο γίνονταν τακτικές τηλεοπτικές εκπομπές στη Γαλλία που επαναλήφθηκαν μετά το πόλεμο μετά από αναγκαστική διακοπή. Τον Ιούνιο του 1953 μπήκε για πρώτη φορά σε λειτουργία το ευρωπαϊκό δίκτυο τηλεοράσεως, το 1962 δε λειτούργησε και το παγκόσμιο δίκτυο χάρη στον τεχνητό δορυφόρο «Τέλσταρ». Παράλληλα με την εξέλιξη της ασπρόμαυρης εικόνας έκανε την εμφάνισή της στην τηλεόραση και η έγχρωμη εικόνα.