Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

HΙP-HOP

HΙP-HOP






Tο hip-hop είναι ένα ύφος μουσικής και ένα πολιτιστικό ρεύμα που αναπτύχθηκαν στην πόλη της Νέας Υόρκης στις αρχές του 1970, πρώτιστα μεταξύ αφραμερικάνων και Λατινοαμερικανών. Τα τέσσερα κύρια στοιχεία του hip-hop είναι: Mc’ing ή ρυθμός και ποίηση (συχνά αποκαλούμενο rap), DJ’ing, graffiti writing και breakdancing. Άλλα στοιχεία περιλαμβάνουν, τη μόδα hip-hop, το beatboxing, και το slang (=λαϊκό ιδίωμα). Αρχικά προέκυψε στο Bronx, το ¨lifestyle¨ (=ο τρόπος ζωής) της κουλτούρας του hip-hop που διαδόθηκε στον γύρω κόσμο.

Όταν άρχισε να προκύπτει η μουσική του hip-hop, βασίστηκε γύρω από το δίσκο Jockeys που δημιούργησε ρυθμικούς χτύπους με looping breaks (=μικρά τμήματα τραγουδιών που επαναλαμβάνουν ένα κρουστικό σχέδιο) σε δύο περιστροφικές πλάκες-συνήθως δίσκους από vinilio. Αυτό συνοδεύτηκε αργότερα με ¨rapping¨ (=ένα ρυθμικό ύφος). Μία αρχική μορφή χορού, και ιδιαίτερες μορφές ενδυμασίας, προέκυψαν μεταξύ των οπαδών αυτής της νέας μουσικής. Με την πάροδο των χρόνων αυτά τα στοιχεία πέρασαν μέσα από ιδιαίτερες επιρροές, άλλαξαν και διαμόρφωσαν την ιστορία του «ρεύματος».

Η σχέση μεταξύ των graffiti και της κουλτούρας του hip-hop προκύπτει από την εμφάνιση των νέων και όλο και περισσότερο επιμελημένων και κυρίαρχων μορφών της πρακτικής εφαρμογής τους, άλλα στοιχεία του hip-hop εξελίσσονταν ως μορφές τέχνης με μία σημαντική επικάλυψη μεταξύ εκείνων που έκαναν graffiti και εκείνων που άσκησαν άλλα στοιχεία της κουλτούρας (ερμηνευτικά, ενδυματολογικά, χορευτικά, κά.) Το beatboxing είναι μία κυρίως κρουστική-φωνητική μορφή στην οποία τα διάφορα τεχνικά αποτελέσματα του hip-hop DJs λαμβάνονται ως πρότυπο.



Eλληνική Hip-Hop σκηνή



To 1995 κάνουν την πρώτη εμφάνιση τους μέσω δισκογραφικής οι Going Through με το δίσκο “Αναζήτηση“

Το1996 νέες μπάντες εμφανίζονται: Τerror-X-Crew, Ημισκούμπρια με το δίσκο “30 χρόνια επιτυχίες“ και οι Active Member με το δίσκο “Από τον τόπο της Φυγής”.

Το 1997 ήταν η σειρά των FF.C. να μπούνε στο χορό κυκλοφορώντας το “Σε άλλη διάσταση“, έναν δίσκο που άφησε εποχή. Επίσης οι Goin’ Through κυκλοφορούν το “Μικροί Θεοί“, εμφανίζονται και οι Βαβυλώνα με το “Αρχή Επί Τέλους”. Κυκλοφορούν το δευτερο δίσκο τους οι Terror-X-Crew με τίτλο “Η “Πόλις Εάλω” και τα Ημισκούμρια με τίτλο “Ο Δίσκος που διαφημίζεται”. Τέλος πρώτη δισκογραφική εμφάνιση και για τους Ζωντανούς Νεκρούς με τον ιδιαίτερα πρωτότυπο και σκληρό δίσκο τον “Πρώτο Τόμο“.

Το 1998, είναι η χρονιά που θα σηματοδοτήσει τις μεγαλύτερες αλλαγές στη σκηνή και θα έχουμε ουσιαστικά τη δημιουργία των πρώτων κλικών.

Hood: το πρώτο ελληνικό HIP-HOP περιοδικό. Το Hood είχε στόχο να βοηθήσει την ελληνική σκηνή και να τη στηρίξει, προσφέροντας αυτό που τόσα χρόνια έλειπε: ένα ενημερωτικό έντυπο που θα φτάνει στα χέρια όλων και μάλιστα δωρεάν. Δυστυχώς σταμάτησε να εκδίδεται.